CatChat
Pozdravljeni na novem forumu za ljubitelje živali. cheers
Vabljeni! Very Happy

CatChat

Vse kar morate vedeti o mačkah
 
KazaloPomoč pogostih vprašanjRegistriraj sePrijava

Share | 
 

 Ameriška zvitouhka

Go down 
AvtorSporočilo
TačkaMačka
Administrator
Administrator
avatar


ObjavljaNaslov sporočila: Ameriška zvitouhka   Tor 24 Mar - 19:44:51Ojoj, kaj ste storili tej mački, ste ji uhlje zavili z navijalkami?

Ne, mucka ima takšne uhlje že odkar je bila mladiček, za njihovo obliko pa je odgovorna genetska mutacija, ki so jo leta 1981 odkrili pri prostoživeči mački v Kaliforniji. Črna mucka s svilnato dolgo dlako in nenavadnimi uhlji se je junija zatekla k Joeu in Grace Ruga. Shulamith je že decembra istega leta skotila štiri mladičke, od katerih sta imela dva enake, nazaj zavihane uhlje. Mala črna muca je postala "mati pasme", tako da jo danes najdete v rodovnikih vseh zvitouhk. Primer so proučili genetiki in ugotovili, da zavihane uhlje povzroča en sam dominanten gen, ki je bil plod naključne mutacije.

Dve leti kasneje so se rejci lotili načrtne vzreje in promocije zvitouhk, tako da so se ljubitelji mačk prvič srečali z redko novo pridobitvijo v svetu mačjih pasem. CFA jih je začela registrirati (mladičkom izdajati rodovnike) leta 1986, razstavni status pa ji je podelila leta 1993, ko je bil standard popolnoma izdelan in je večina muckov ustrezala zaželenemu pasemskemu tipu. Mačke se sme pariti z drugimi zvitouhkami, pa tudi z domačimi mačkami, če te dovolj ustrezajo zaželenim lastnostim z izjemo zvitih uhljev.

Mladički ameriške zvitouhke se skotijo z ravnimi uhlji, ki se po treh do petih dneh zvijejo nazaj, tako da so tesno prileženi ob glavi in izgledajo kot cvetni popki. Nato se začneja dvigovati in razvijati vse do šestnajstega tedna starosti, ko dobijo svojo končno obliko, zato vzreditelji šele pri štirimesečnih mladičkih vedo, ali bo posamezni izmed njih primeren za razstave, ali pa bo odšel v nov dom kot hišni ljubljenček.

Zaželena zvitost ušesa je od 90 do 180 stopinj v obliki, ki spominja na obliko školjke. Če glavo pogledamo z vrha, naj bi konici uhljev v namišljeni liniji kazali na vrh enakostraničnega trikotnika (razdalja med uhlji in razdalji od posameznega uhlja do namišljenega stičišča linij od baze do konice uhljev).
Na tem mestu velja poudariti, da je mutacija, ki povzroča zvitost uhljev, omejena na ušesni hrustanec in mačke zaradi nje nimajo zdravstvenih težav, prav tako ne gre za letalni gen in se mačke z zvitimi uhlji lahko brez težav parijo med seboj, ne da bi homozigotni mladiči trpeli kakršne koli škodljive posledice.

Pasma, ki je priznana v mnogih barvnih različicah, je najlažje prepoznavna po svojih posebnih uhljih, za katere namenja pasemski standard kar eno tretjino točk, vendar so pomembni tudi srednje veliko pravokotno telo, svilnat in priležen kožuh, prijazen izraz in sijoče oči orehove oblike. Priznani sta tako dolgodlaka kot tudi kratkodlaka različica, vendar je "dolgodlaka", ki ima le malenkost daljšo dlako in košat rep, precej bolj priljubljena in razširjena.

Svilnate dlake brez izrazite poddlake ne zahteva veliko nege, le občasno česanje in kopel. Paziti morate le, da ne poskušate odvijati uhljev ali jih upogibati v nasprotno smer, saj lahko mački hudo poškodujete ušesni hrustanec. Mucke so inteligentne, prijazne, zelo radovedne in rade spremljajo dogajanje v gospodinjstvu, zato so priljubljene kot hišni ljubljenčki.

Cena ameriške zvitouhke mačke je odvisna od zvitosti uhljev, njenega tipa (skladnosti s pasemskim standardom) in krvnih linij, ki se ponašajo z nazivi, kot so Grand Champion (GC), svetovni ali regionalni zmagovalci (NW ali RW), starši z nazivom "Distinguished Merit" (DM). Naziv DM samica pridobi, če pet njenih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM. Samec pridobi naziv DM, če petnajst njegovih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM.

Mladiči običajno lahko zapustijo svoj dom v starosti od 12 do 16 tednov. Po 12 tednih pri materi so mladiči cepljeni in razvijejo telesno in socialno stabilnost, ki jo bodo potrebovali pri selitvi v novo okolje. Da bi svoji novi muci zagotovili zdravo, dolgo in srečno življenje, te žive dragocenosti ne puščajte na prosto brez nadzora, ji ponudite praskalne površine (na primer plezalna drevesa, ki so na voljo v specializiranih trgovinah) in poskrbite za sterilizacijo.

Vir: Društvo Mačji svet
Nazaj na vrh Go down
 
Ameriška zvitouhka
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
CatChat :: Vse o mačkah :: Pasme mačk :: Kategorija II-Srednjedolgodlake pasme-
Pojdi na: