CatChat
Pozdravljeni na novem forumu za ljubitelje živali. cheers
Vabljeni! Very Happy

CatChat

Vse kar morate vedeti o mačkah
 
KazaloPomoč pogostih vprašanjRegistriraj sePrijava

Share | 
 

 Kartuzijka (Chartreux)

Go down 
AvtorSporočilo
TačkaMačka
Administrator
Administrator
avatar


ObjavljaNaslov sporočila: Kartuzijka (Chartreux)   Tor 24 Mar - 19:33:36Kartuzijka je zelo stara, naravna francoska mačja pasma. Že od nekdaj je znana po svoji sivomodri barvi in volnastem kožuhu z bogato podlanko, ki prekriva mišičasto telo na sorazmerno kratkih in drobnih nogah. Šape so zaobljene in v primerjavi s telesom izgledajo zelo majhne. Široka, okrogla glava z močnimi lici nosi visoko nasajene srednje velike uhlje, ravni nos z rahlo vdrtinico med očmi pa zaključuje majhen, klinast gobček. Kartuzijka je priznana samo v modri barvi, barva okroglih, ekspresivnih oči pa je lahko zlata ali bakrena.

Kartuzijkin značaj so opisovali že več stoletij nazaj in sicer kot nežno, umirjeno, nezahtevno mačko privrženo svojemu gospodarju, ki se je odlično izkazala kot lovec in ni imela težav s potovanji. Veljala je za delovno pasmo in vse lastnosti, ki so jih cenili tedaj, kartuzijko odlikujejo še danes.

Zgodba o "modrih francoskih mačkah" se začne v 16. stoletju. Poznavalci sklepajo, da so potomke "mačk iz Sirije", krepkih pepelnato sivih bakrenookih muc z debelim kožuhom, ki so jih v 16. stoletju v Evropo prinesli s križarskih pohodov. Ime "kartuzijke" so jim nadeli v 17. stoletju, v 18. stoletju pa so bile pod svojim novim imenom že splošno znane in celo navedene v trgovskih slovarjih in enciklopedijah kot modre mačke, ki so jih zelo cenili krznarji. Linnaeus in Buffon sta jih opisovala kot "francoske mačke" in jim celo dala novo latinsko ime Felis catus coeruleus, ki naj bi jih ločevalo od navadnih domačih mačk (Felis catus domesticus).

Kolonije prostoživečih kartuzijk so se v Parizu in nekaterih izoliranih področjih Francije nahajale vse do zgodnjega dvajsetega stoletja, vendar nikoli niso bile zelo številčne. Kljub temu, da so veljale za "francoske mačke", so jih imeli za mačke navadnih ljudi in niso uživale lagodnega življenja pasemskih mačk, ki jih je ljubilo plemstvo. Kartuzijke so cenili predvsem zaradi njihovega mesa in krzna, najpogosteje pa kot izvrstne zatiralce podgan.

Po 1. svetovni vojni so začeli francoski vzreditelji pasemskih mačk kartuzijki posvečati več pozornosti, da starodavna pasma ne bi izumrla. Prve vzrejne živali so izhajale iz geografsko izoliranih kolonij, od katerih je bila najpomembnejša tista na otoku Belle ile. Pasemski standard je bil sestavljen na podlagi opisov mačk iz 18. stoletja, vzreditelji pa so za nadaljnjo vzrejo izbirali samo takšne živali, katerih mladiči so ustrezali predpisanim lastnostim. Prve rezultate načrtne vzreje so na predstavili na evropskih razstavah leta 1928.

Do konca 2. svetovne vojne so vse naravne kolonije modrih francoskih mačk izumrle in od takrat jih najdemo le še pri vzrediteljih, ki so svoje delo posvetili tej posebni pasmi, ki je redka celo v svoji domovini, v mnogih deželah pa je sploh ne poznajo. V Ameriko so prve kartuzijke pripotovale v sedemdesetih letih 20. stoletja, tako da imajo danes rejci v ZDA ene izmed najčistejših krvnih linij.

Zaradi vestnega dela predanih vzrediteljev se je pasma ohranila do danes in, kar je pri mačjih pasmah zelo nenavadno, današnje mačke popolnoma ustrezajo pasmemskemu tipu izpred stotih let. Današnja idealna kartuzijka je povsem enaka idealni kartuzijki z začetka 20. stoletja.

Rodovniške kartuzijke so našle pot v domove in srca mnogih znanih Francozov; med drugimi sta jih imela tudi general de Gaulle in znana pisateljica Colette.

Kartuzijke so tišje od večine mačk. Mnoge se nikoli ne oglašajo in samo predejo, druge pa imajo tihe, visoke glasove, ki jih uporabljajo le poredko. Po značaju so umirjene, niti pretirano družabne niti plahe. Običajno so tolerantne do drugih živali in otrok. Kadar pride do konflikta, se pogosteje umaknejo, kot postanejo agresivne ali preplašene. Zelo so prilagodljive, dobro prenašajo potovanje in ne trpijo, če so dlje časa same. Sive francoske mucke ljubijo člane svoje družine in jim izkazujejo svojo naklonjenost, zaradi svoje nežne narave pa hitro reagirajo na pohvalo in grajo.

V obdobju menjavanja dlake jih je priporočljivo pogosto česati, da se omeji puščanje goste podlanke, sicer pa ne zahtevajo posebne nege. Pri kopanju je treba upoštevati, da traja precej dolgo, da se kožuh zmoči do kože, ker dlaka zaradi svoje gostote in teksture odbija vodo.

Cena kartuzijke je odvisna od njenega tipa (skladnosti s pasemskim standardom) in krvnih linij, ki se ponašajo z nazivi, kot so Grand Champion (GC), svetovni ali regionalni zmagovalci (NW ali RW), starši z nazivom "Distinguished Merit" (DM). Naziv DM samica pridobi, če pet njenih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM. Samec pridobi naziv DM, če petnajst njegovih mladičev doseže naziv CFA grand champion/ grand premier ali DM.

Mladiči običajno lahko zapustijo svoj dom v starosti od 12 do 16 tednov. Po 12 tednih pri materi so mladiči cepljeni in razvijejo telesno in socialno stabilnost, ki jo bodo potrebovali pri selitvi v novo okolje. Da bi svoji novi muci zagotovili zdravo, dolgo in srečno življenje, svojega živega zaklada ne puščajte na prosto brez nadzora, ponudite praskalne površine (na primer plezalna drevesa, ki so na voljo v specializiranih trgovinah) in poskrbite za sterilizacijo.

Vir: Društvo Mačji svet
Nazaj na vrh Go down
 
Kartuzijka (Chartreux)
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
CatChat :: Vse o mačkah :: Pasme mačk :: Kategorija III-Kratkodlake pasme in somalijka-
Pojdi na: